Sevärdheter i Kanada

Kanadas absolut främsta sevärdheter ligger i dess naturrikedom. Enorma kustlinjer med djupa vikar och bukter erbjuder undersköna vyer och en mängd med aktiviteter. Skogarna, och i norr de öppna vidderna, erbjuder spektakulära upplevelser i form av gigantiska vilda djur såsom älg, grizzly, bergslejon, isbjörn och myskoxar samt en fridsam och mäktig ödslighet. Niagarafallen är kanske den mest kända platsen av alla i Kanada och ligger nära huvudstaden Ottawa. Även legendariska Klippiga bergen i närheten av Alberta och Calgary är väl värda ett besök och om man är i närheten bör man inte missa tillfället att se dem.

Naturen har alltid varit och kommer att förbli en av Kanadas absolut största tillgångar och flera av de allra vackraste områdena skyddas av enorma nationalparker. Vissa är klassade som världsarv, som Nahanni nationalpark, Wood Buffalo National Park och Gros Morne. Numera växer en äventyrsturism upp som ger möjlighet att på ett säkert, men spännande sätt, uppleva den kanadensiska vildmarken. Skidåkning, paddling, valsafaris och vandringar är bara några av de aktiviteter man kan genomföra i landet.

Städerna i Kanada är inte mindre intressanta. Den etniska mångfalden och den mycket framåtskridande mentaliteten i Kanada gör varje stad till en intressant mosaik av kulturyttringar och festivalerna och festligheterna avlöser varandra. Den arkitektoriska konsten slår på den stora trumman i Kanadas städer. I Montréal finns en hel stadsdel under tak som delvis även ligger under jord. I Toronto finner man de 553 meter höga fristående tornet CN-Tower. De mindre fiskebyarna är pittoreska upplevelser vid oändligt hav. Den lilla hamnstaden Lunenburg är särskilt intressant för den som tycker om arkitektur. Med enbart 2800 invånare ståtar den lilla staden med en mycket pittoresk 1700-talsbyggnation och en hamn med båtar som verkligen blivit turistattraktion.