Allmänt om Kanada

Som ett av världens till ytan största länder är Kanada också ett av de mest glest bebodda. Bara Ryssland är större till ytan. Att landet dessutom är brett märker man inte minst om man följer världens längsta motorväg: Trans-Canada Highway, som är över 781 mil lång. Trots den enorma ytan bor bara 30 miljoner invånare i landet. Kanadensarna bor mestadels i de klimatmässigt behagligare och bördiga södra delarna, i och runt moderna och bekväma städer.

Kanada är ett rikt land, i många bemärkelser. Här finns mycket av allt och många variationer. Befolkningen består av invandrare. Alla kommer “någon annan stans ifrån”, från början i alla fall. 20 % av befolkningen är födda utomlands och här finns mängder med etniciteter representerade, boendes sida vid sida. Det ger landet en unik mångfald som man värnar om. För här är man kanadensare i första hand, ändå. Med ett tempererat till kallt klimat där vintern ibland är ruggigt bister är det förvånansvärt hur vänliga, varma och öppna människorna i Kanada är.

Norra delarna av Kanada består av vidsträckta skogsområden och tundra med nästan obeskrivligt vacker natur. Här finner man i princip orörda ekosystem och gigantiska naturresurser för såväl öga, naturens mångfald som landets ekonomi. Långt norr om polcirkeln sträcker sig landet djupt in i Norra ishavet och gränsar till Grönland. Utmed de långa kusterna och i vikarna frodas fisk och val. Kanadas ordspråk är väl valt. “Från hav till land”. Här finns enorma mängder av båda och i sann förening.

Kanada delar en mycket lång nationsgräns med USA, men är ändå väsenskilt som land trots den likartade historiska bakgrunden. Med en nästan neutral internationell hållning, låg grad av kriminalitet och ett stabilt välfärdssystem är Kanada, förutom mycket annat, ett av världens säkraste länder att bo och leva i.